Varaa pöytä

 Voit varata pöydän varauslomakkeella max. 10 hengen pöytäseurueelle, varaukset vain ravintolan sisätiloihin, terassille ei mahdollista tehdä varauksia. Yli 10 hengen varauksissa pyydämme olemaan yhteydessä sähköpostitse: info@fryysarinranta.fi tai puhelimitse 0400 732 038.

HISTORIA

Ravintola Fryysarinrannan nimi tulee, Borgå legend, Harry Gustafssonin lempinimestä. Nakkeja myyvän kauppiaan piti koulun jälkeen rientää töihin isän yritykseen. Kun muut pojat pyysivät häntä leikkimään vastasi hän:“ei ehdi, täytyy mennä fryysaamaan jäätelöä“.

Harry Gustafsson aloitti nakinmyyjänä 11-vuotiaana. Kojua pidettiin Seurahovia vastapäätä torin kulmassa  ja myöhemmin liike siirtyi vanhaan kaupunkiin Kirkkokadulle. Nakkisämpylöiden lisäksi Fryysarin kioskissa oli kaupan jäätelöä ja Keisarin sinappia, joka oli äänestetty Suomen parhaaksi. Hyvin vahvan sinappireseptin oli Harryn isä ostanut laukkuryssältä kymmenellä kilolla karamelleja. Reseptin kerrotaan tulleen suoraan tsaarin hovista.

Fryysari teki valtavan pitkää päivää ja ajan myötä hänen liiketoimintansa menestyi. Harry oli tarkka rahoistaan ja vastasikin rahan lainaajille sopineensa pankkien kanssa että jos pankit eivät myy makkaraa,  hän ei lainaa rahaa. Rahoillaan Fryysari hankki merkittävän kiinteistöomaisuuden.

Fryysarin siirryttyä ajasta ikuisuuteen 2011 kinteistö, jossa ravintola nykyään sijaitsee, tuli myyntiin.
Ravintola koostuu eri aikakausilta olevista osista; Ranta-aitat 1800-luvun alkupuolelta, keittiö ja baarin osa vuodelta 1762 ja näiden välinen osa 1900-luvun alun tienoilta. Noin 80 hengen, kahdelle tasolle jakautuva, terassi on uustuotantoa.

Punamultaisissa ranta-aitoissa on tehty kauppaa vuosisatojen ajan. Kauppiaat saapuivat laivoillaan jokivarteen jo keskiajan loppupuolella ja toivat Porvooseen eksoottisia herkkuja kuten hedelmiä, viinejä ja mausteita. Nykyään aitat toimivat lähinnä yksityisinä asuin- ja varastotiloina. Joenvarsi ja aitat ovat Porvoon vahvimpia tunnusmerkkejä. Fryysarinrannan ranta-aitta on toiminut suolavarastona, seikka joka on ollut omiaan säilömään rakennuksen puuosia.

Museoviraston tarkan valvonnan alla rakennukset remontoitiin ja muutettiin ravintolakäyttöön sopiviksi. Aikaisemmin ravintolan tiloissa on pidetty kotieläimiä sekä harjoitettu monenlaista verstastoimintaa. Esimerkiksi Vanhan Porvoon pelastaja Luis Sparre on valmistanut täällä huonekalujansa. Viimeisenä ennen ravintolatoimintaa paikalla toimi Runeberg -varustamon verstas.

Ravintola Fryysarinranta avasi kesäksi 2012.